Cava & Corpinnat
Nejprodávanější
Barva vína
Cukernatost
Kategorie vína
Odrůda
Cava je šumivé víno vyrobené tradiční metodou druhotné fermentace v láhvi v jednom z uznaných D.O. ve Španělsku. Cava může být bílá i růžová, tradičně se používají místní odrůdy Macabeo, Parellada a Xarel-lo, dále i Subirat Parent (Malvasía Riojana) a Chardonnay, pro výrobu rosé pak hlavně odrůdy Garnacha, Monastrell a Trepat, ale i Pinot Noir. Zajímavostí je, že ačkoli většina Cavy pochází z katalánského regionu Penedés, označení původu (D.O.) není v případě Cavy vázané na jednu oblast, ale je možné ji vyrábět v různých místech "regionu" Cava, který tvoří 159 podoblastí v provinciích: Barcelona, Tarragona, La Rioja, Lérida, Gerona, Álava, Zaragoza, Navarra, Badajoz a Valencia.
Sdružení Corpinnat založilo 9 bio-vinařství v srdci Katalánska, jenž vystoupili z D. O. Cava právě proto, aby se vymezili vůči mnohdy diskutabilní kvalitě a praxi v produkci mnohých, hlavně velkých vinařství z apelace Cava. Corpinnat používá původní odrůdy, ručně sbírané hrozny z regionu Penedés pěstované organicky, minimální doba zrání na kvasnicích je 18 měsíců a na etiketě deklarují ročník a datum degorsáže.
www.corpinnat.com/en