Italská vína
- A.A. Ciu Ciu, Marche
- Agricola Felline, Puglia
- Caldora vini, Abruzzo
- Cantine Cellaro, Sicílie
- Cantine Fina, Sicílie
- Cantina Settecani, Emilia-Romagna
- Castello del Terriccio,Toscana
- Cesari, Verona
- Erste+Neue, Alto-Adige
- Feudo Luparello, Sicílie
- La Tordera, Veneto
- Lini 910, Emilia-Romagna
- Luccarelli, Puglia
- Mannucci Droandi, Toscana
- Marco Capitoni, Toscana
- Palagetto, Toscana
- Viberti Giovanni, Piemonte
- Villa Barcaroli, Abruzzo
- Vigneti del Vulture, Basilicata
- Vigneti Zabú, Sicílie
Nejprodávanější
Barva vína
Cukernatost
Kategorie vína
Odrůda
Itálie je aktuálně největším výrobcem vína na světě a svou roční produkcí pokrývá cca 20% světové produkce vína. Historie vinařství v Itálii sahá do doby etruského a řeckého osídlení, v době římské říše byly vinohradnictví a výroba vín hojně rozšířené a dobře organizované. Římané byly průkopníky v produkci ve velkém měřítku a v technikách uchovávání vín, jako je výroba sudů a lahvování. V dnešní době jsou italská vína nedílnou součástí středozemní kuchyně a dotvářejí moderní a temperamentní životní styl.
Pro Itálii je typická velká rozmanitost odrůd, často autochtonních, pestrá škála vín a velký počet vinařských regionů, které pokrývají celou zemi, od hornatého severu až po horký jih, včetně ostrovů, které k Itálii patří. Italská vína jsou populární všude ve světě, setkáme se zde s lehkými, snadno pitelnými víny, ale i s plnými, komplexními a proslulými víny, jako jsou Barolo, Brunello di Montalcino, Chianti či Vino Nobile di Montepulciano.