Sherry, Portské, Madeira, Vermut
- Álvaro Domecq, Jerez
- Bodegas Dimobe, Málaga
- Cálem, Douro
- Henriques & Henriques, Madeira
- Kopke, Douro
Nejprodávanější
Barva vína
Cukernatost
Kategorie vína
Odrůda
Sherry, Portské a Madeira patří mezi fortifikovaná vína. Dolihování, čili fortifikace vína znamená přidání vinného destilátu, brandy či vínovice, což může zastavit fermentační proces anebo zajistit trvanlivost výsledného vína. Vermut vzniká kombinací bílého nebo červeného vína a ve vinném destilátu macerovaných aromatických bylin a koření, kde zásadní roli hraje pelyněk, ale i kůra citrusů, skořice, hřebíček, kardamon, zázvor atd.
Sherry jsou fortifikovaná vína z jihu Španělska, z oblasti kolem města Jerez de la Frontera. Vyrábějí se ze dvou místních bílých odrůd, Palomino a Pedro Ximenez speciálním systémem zrání ve velkých a starých dubových sudech, který se nazývá Solera. Základní princip Solery je přepouštění malého množství vína z horních vrstev sudů do spodnějších, tedy starších, čímž je zaručena stálost chuti vín. Sherry se dělí podle způsobu zrání na Fino, Manzanilla (vždy suché, s 15 % alkoholu), Oloroso, Amontillado (většinou suché s 18-19 %), sladší Cream a sladké Pedro Ximenez. V Jerezu se také vyrábí vynikající vinný ocet a vinný destilát - brandy.
Portské víno je většinou sladké červené víno s obsahem alkoholu kolem 20 %, ale vyrábí se i bílé a růžové. Stupeň sladkosti závisí na momentu přidání destilátu a zastavení fermentace. Vyrábí se jen v malé hornaté oblasti, která leží na horním toku řeky Douro, asi 100 km od Porta, ve vinařském regionu Trás-os-Montes. Pro výrobu portského vína je povoleno používat asi 50 odrůd, nejlepší jsou pak Touriga Nacional, Tinta Cao, Tinta Roriz, Tinta Barroca a Touriga Franca.
Na ostrově Madeira po celá staletí lodě nakládaly zásoby, mimo jiné i místního stolního vína. Obsah sudů, které dorazily do vzdálených kolonií nebo se z plavby vrátily do Evropy, byl znatelně lepší, neboť na sudy sálalo několik měsíců tropické slunce. V 18. století byl vynalezen umělý způsob výroby tzv. estufa, a tak se dodnes víno Madeira zahřívá několik měsíců, než se do něj přidá brandy a uloží se do sudů. Čtyři hlavní odrůdy pro výrobu Madeiry jsou Sercial, Verdelho, Boal (Bual) a Malmsey (Malvasia), dnes však většina základnějších vín vzniká z odrůdy Tinta Negra Mole.